top of page

Sezgisel Beslenme

Sezgisel yeme içgüdü, duygu ve rasyonel düşüncenin dinamik bir beden-akıl bütünleşmesidir. Bedenin mesajlarına dikkat ederek, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayarak sağlığını onurlandırdığın kişisel bir süreçtir. Kendini öne ve merkeze koyduğun bir içsel keşif yolculuğudur. Diyet kültürünün dayattığı yaklaşımlardan uzak, açlık-tokluğunu anlama, bedenine saygı duyma ve beden kabulü, yiyeceklerle barış sağlama, tatmin olma faktörünü keşfetme, egzersiz ile iyi hissetme, narin beslenme gibi konularda yardımcı olmaktadır. Sezgisel beslenme bir diyet değildir ve de kilo odaklı bir yaklaşıma sahip değildir.

Günümüzde devamlı popüler diyet çılgınlıkları ve moda olan diyetleri takip etme akımına kapılmak yerine bedenini dinleme ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağı verir. Popüler olan detoks veya çok düşük kalorili diyetlerle sanki bir suç işlemişçesine günahları çıkarma sonrası fazla tüketimler veya devamlı bir kısır döngü şeklinde ilerleyen diyet deneyimlerine neden olmaktadır.

Diyet yaptıktan sonra şu kadar kilo vermiştim çok iyiydi denebiliyor ve değerlendirme sadece tartıda ne kadar azalma olduğu ile ilgili bakılabiliyor. Fakat diyet sürecinde nasıl hissediyordunuz, sonrasında ne oldu, diyet sizi zorladı mı, keyif aldınız mı, aç kaldınız mı ve şuan da o diyeti tekrar yapmak ister misiniz diye pek bakılmıyor.

Görüntü odaklı , zayıf olmanın yüceltildiği bir toplumda bizi diyetlerin psikolojik olarak nasıl etkilediğine, besinleri etiketlemenin iyi kötü diye ayırmanın, bazı besin tüketimleri sonucu olumsuz hissedişlerin nedenlerine bakmamamıza sebep oluyor. Beslenmenin anlamı, tatmin edici faktörün varlığı, ihtiyaçları gözetmek ve anlayışlı olmak ile sezgisel yeme besinlerle olan ilişkimizin normal dengesinde var olmasını sağlar.

Sürekli kendini diyetler içinde buluyorsan, besinlerle ilişkinin bozulduğunu düşünüyorsan sezgisel yeme sana yol gösterecek bir yaklaşım olabilir. Normal yeme tutumu sağlamana, kendi yolcuğunda iyi hissedebilmenin tartıdaki rakamdan, estetik kaygılardan, yeni diyetlerden uzak bir şekilde ulaşabilmenin yolculuğunu sunar. Fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabildiğin, duygularınla başa çıkabildiğin, özşefkatli ve kendine nazik davranabilmeyi öğrenebildiğin psikolojik sağlığı da önemseyen bir durumdur ve eğer istersen sezgisel yemeye şans verebilirsin.

Dipnot: Beslenme herkes için kişiseldir, farklı renklerden oluşabilir. Tek bir doğrusu yoktur, senin beslenme biçimin bir başkasına uygun olmayabilir. Bambaşka insanlar olduğumuz gibi beslenme tarzımızda tek bize aittir.

bottom of page